Bakat

Idag har jag bakat. Dessa bröd/bullar är jättegoda. Lite grahamsmjöl i. Mums när man varit ute och äta varma med ost på och varmchoklad till. Jag äter nästan aldrig ost (tål inte laktos så bra), fast nu köpte jag en stor. Var så sugen på toast etc. häromdagen, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Min gosiga knähund:)

Lilla Lim, du är så gosig, hihi. Lim är en riktig kelgris, vill gärna vara i mattes famn och bli bekräftad.


Jag & Lim hemma i min soffa, en av våra mysstunder denna dagen:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Robbinson 2010+Köttfärsgratäng:)

Ikväll kollade jag på finalen av Robinson 2010 och åt Köttfärspotatisgratäng (+massa godis) hos mina föräldrar. Jag & min sorg dök ner i soffan.
Jag har inte alls följt Robinson denna säsongen, men pappa sa att om jag kom var jag tvungen att titta på pensionärsTV, haha. Han skojade, men aktuellt och Robinson blev det:) Jag satt och hejade på tjejen, men det var någon Hans som vann, hmm.

   

   

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Inomhusträning

När det är så här kallt så kan man ju ta ett litet spår ute (om det inte snöar för mycket) och gå långa påbylsade promenader. Fast jag tycker att det är skönt att kunna göra småaktiveringar inne oxå.

De senaste dagarna har Lim fått lära sig att dra av mig täcket, haha. Han gör det med liv & lust och låter som ett tramsigt lejon:)

Vi tränar tävlingslydnadsapportering uppdelat i olika delar. Nu kastar han sig fram på kommandot, när apporten är utlagd, för att fortast möjligt få belöning och tar apporten rent och snyggt.

Vi kör sök. Jag sätter honom i en dold hörna i ett rum, går rundor själv i lght:en och tillslut gömmer jag mig ex bakom duschdraperiet, i en garderob med dörren lite på glänt, bakom en fåtölj etc. Kallar lite tyst och han springer och söker upp mig (ibland tar det en stund). Det är här den allvarliga personligheten bla kommer fram hos Lim. Ex: Han hittar mig, viftar på svansen, går fram & får sin godisbit, ger en liten puss, SEN backar han en meter & kollar in mig för nästa uppgift, liksom lite arbetsladdad. Lim är rolig, som om han nöjer sig med att hitta mig och tycker det är roligt att få jobba igen. Cinze hade klättrat innanför skinnet på mig, kärleksnaggat, pussat och pipit lite:) & sen velat jobbat vidare när jag sa det. Fast jag tycker faktiskt att det är roligt med båda sätten, för Lim utvecklar mig ju nu med sitt sätt att arbeta och förhålla sig till tillvaron:)

Klickar in Lim.

Gör konster som "give me five" etc.

Godissök. Jag sätter Lim i hallen och går in i ett rum och lägger gosaker "fågel" (ändå så att Lim når), "mittemellan" och "fisk". Sen skickar jag in och han får lukta av rummet och äta gottis:)

Raka, snabb & energiska sättande, läggande och ställande i tävlingslydnadsmoment.

Lim han har alla sina leksaker i en korg som han går och pysslar med. Sen älskar han tuggben som han kryper upp i sin soffa med.

Ibland lägger han sig och vilar/myser hos mig vid datorn, när jag ser film eller läser. Nyfiken som han är följer han med i städningen, matlagningen, vattnande av blommorna etc, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Fin terv in actionKolla här
♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim ute i skogen:)

Lim och jag ute på promenad. Han är för söt!


Sötis!♥


Koncentrerad, stenen är hal! Lim: Shit, vad säger du matte, hur länge ska jag stå så här?!


Lim: Se, så snabb jag är, fick du med det, haha.


Lim: Hej matte!


Lim undrar vad de säger i stationshögtalarna 1 km bort. Han kan ju missa någon avgång:)


Vad finns under all snö??!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Igår skulle jag se en film som heter Valkyria. Tom Crusie i huvudrollen. Fast jag stängde av efter ett tag. Usch, jag kan inte se sånt som Hitler etc.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
SORG*****SORG*****SORG

VARFÖR FINNS DÖD OCH SÅNT SOM "ALDRIG MER" BESKRIVER??!!

Jag är så ledsen, jag saknar Cinze♥!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim klickar, haha

Alltså det här med klicker. Jag har läst böcker och kollat in en del på webben, men aldrig riktigt fastnat. Cinze var faktiskt inte särskilt glad för ljudet. Jag vet att jag har pratat med bla Martin om det här med ljudet. Han höll sin inne i en vante först (smart), för hans Sheltie reagerade oxå på ljudet.

När det inte gick med Cinze, så förkastade jag ideén på mina nästa hundar. MEN Lim, ja kanske.

För mig har Lim varit lite av en hårding. Han ser söt ut (är söt), men han kan liksom låsa in sig när han jobbar. Speciellt i vallningen, han liksom "eyar" i full fräs, haha. Sköning, eller!!? Så i vallningen har det varit lite press på honom från mig. Fast jag måste säga, när han gör andra saker i vallningen än bara går rundor (det måste man ju oxå kunna) så har hans starka sidor (enligt mig, jag är nybörjare) visat sig, eller jag tycker att vårt samarbete i vallningen, går bäst när han måste tänka. Då släpper knaset. Som när han hämtar i skogen, när fåren stått i dungen. Eller när vi klurat in dem i fålla, då spänner han av.

Ja, nu har det mest varit allmänlydnad fram till han var 5 månader, vi har ju provat lydnad, agility och spår oxå. Fast jag har mest vallat och tappat lite av det andra. Jag märker det nu när jag ska lära in nya moment och plocka fram gamla. Dåligt av matte! Nu har vi inte vallat sen november (alltså vallade Lim mellan hans ålder 5 mån & till han blev 15 mån). Nu är det mest lydnad och spår + pyttelite agility.

Lim har jag uppfattat som en ganska allvarlig hund. Arbetsinriktad. Om man jämför med Cinze, så var han mycket mer kontaktsökande och ville vara till lags, trots att han var en häftig tervhane. Men alltid mattes gulliga pojke! Jag lär mig massor av Lim!! Om jag jämför honom med mina två tidigare BC, så är han tuff. Lim BANGAR inte för något. Han skulle nog bli en fin räddningshund!!

NÅGOT har hänt!! Lim har blivit mattes gulliga kille♥ (17 mån:o) Han är fortfarande pigg, tuff & blir lite knäpp ibland, men han har förstått hur han vinner det han vill ha. Alltså, han har kommit på att självständighet inte alltid är det man kommer längst på. Samarbete med matte har sina privilegier, duktig Lim! Eller är det så att matte har kommit på vad Lim vill ha, och arbetar så att motivationen ligger rätt:o Kan det vara så att det är mattes fel, nääää det tror jag aldrig:)

Jag tycker att Lim har två bra belöningar (då pratar vi absolut inte vallning, då är vallningen hans belöning i nu läget) och de har han alltid haft. Lek med mig och sin älskade träningsboll. Godis går ju bra här hemma, men godis i träning ute är ingen belöning. Han bara låtsar, haha. Jag vill ha fler belöningar ute, så nu väljer vi ut hans favvogodis. Jag körde en buffé, men försöket misslyckades. På en SRI film visar de ett test med godis, matte och leksaken. I vilken ordning hunden väljer sin favvo. Detta är då utomhus. Jag måste nog vara i träning för att ha situationen. Jaja, Lim fick en god kvällsmat. 

Sen det här med klicker. Nu klickar jag in Lim. Tror att han kan fungera på det. Han är sååå kvick och jag märker att när han uppfattar berömmet (motivationen) i rätt sekund, då gör han ju rätt nästa gång. Självklart, men jag har aldrig varit med om en sådan exakthet, haha. Ska det vara, ska det vara ordentligt, enligt Lim.

Detta är roligt, Lims talanger kommer till rättvisa♥ OCH JAG VILL TÄVLA NÅGON GÅNG!!!!


Lims klicker och testbuffé! Leverkorv, blodkorv, stekekorv & köttbullar.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Min dörr:)

Min dörr har vaktskyltar på Cinze och Lim. Lim kom dit idag. Det måste ju vara rättvist. Cinze får sitta kvar, jag vill ha honom kvar hos mig ju. Saknar honom, det är såååå tomt utan min gosiga kompis. Fast jag måste säga att Lim gör allt för att fylla utrymmet Cinze hade. Lim ligger nära nära på natten eller alltid när jag är stilla, då är han där. När jag vaknar kan han ligga och trycka sig intill min rygg, eller med sitt gulliga huvud på min ena huvudkudde och han har även kommit på att det är mysigt att försöka ligga under mitt täcke. Lim är lite rolig:)
Jag tycker att Lim gör så att mina tankar skingras lite. Han är en rolig träningskompis och han är så pigg & glad. Sen pussas han mycket:)
Ja du Cinze, du sover gott iallafall, du som blev så trött och matt de sista dagarna. Du har det bra nu kompis!


Min & Lims dörr:) Cinze vaktar oxå:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Cinze har stilla somnat in

Idag har Cinze, min bästa polare, somnat in. Jag saknar honom sååå, min lilla älskling!

Cinze skulle bli 12 år nu i april, så han var gammal och lite stel. Men nu la kroppen av på bara någon dag, han blev smal, tröttare och huden blev gul (galla). Idag kunde han inte riktigt klara av bakdelen. Han insjuknade snabbt, för några veckor sedan sprang han i grusbackar.
Min söta Cinze!♥


♥Du kommer alltid att finnas i mitt hjärta, jag älskar dig♥

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lims sida

Nu har även Lims sida fått lite fler bilder:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Nya länkar

Under knappen "Inspirerande länkar" som ligger i menyn har jag lagt till nya länkar på. Rolig läsning!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Cinzes sida + Nelson på minnessidan

Idag har jag scannat in lite fler bilder från förr, innan jag hade digitalkamera, som jag har lagt in på Cinzes sida och under Nelson längst ner på minnessidan. Det är ganska roligt att titta tillbaka på sina minnen med hundarna. Ibland fångar man verkligen bilder som värmer hjärtat:)

Kolla på Cinzes sida

Kolla längst ner på minnessida, Nelson

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Har även sett Taken. Usch, den var lite hemsk. Film från 2008.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Nu har jag sett alla sex filmerna av Johan Falk. Såg nu Leo Gaut. Usch, en spännande:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Apport+Lim

Eftersom jag tycker att Lim håller i apporten lite slarvigt, säkert mitt fel som har tränat det för lite efter just hans behov, så har vi ju tränat lite inomhus nu, då & då. Här är ett i sängen ops:)) bla, där Lim sitter och tränar "håll fast", medans Cinze ligger alldels intill och får sin gottebit samtidigt som Lim får sin. Denna träning har givit resultat faktiskt! Happy, happy!!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hundtips

Maria Hagström skriver mycket bra saker i sin blogg!

Läs om grunder

Läs om målsättningar

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Är inne i en Johan Falk period, haha. Ha sett filmen "De fredslösa". Jättebra!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Såg en bra film ikväll, en av Johan Falks. Operation Nektergal. Shit, jag blev nervös, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Bakat

Har varit och bakat hos mina föräldrar. Mysigt! Massor med bullar, haha. Jag bakade med 6 jäst och jag räknade att på 2 jäst blev det 125 bullar. Sen på de andra 4 jästen var bullarna lite större, så de blev ju färre. Fast några hundra bullar blev det nog:)


Min lunch:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hundarna

Idag var jag först ute med hundarna. Cinze & matte promenad:) Sen tog jag ut Lim på en längre runda och ett spår som låg till sig under tiden.
Spåret hade bara en vinkel, godis att plocka och två pinnar. En pinne före och en efter vinkeln. Och hans favvoboll i slutet. Tog det jättefint, ska nog avancera lite, jag är lite mesig. Han är noggrann och är rätt snabb, men rusar inte. Han är gladare för sin boll och vår lek med den, än för godis. För jag gör byte med bollen och godis, ibland låtsar han att han tar godiset och sen "tappar" det:) Alltså får han gå lite med bollen istället efter lek och innan jag stoppar den i fickan igen, tills jag har något som är bättre än bollen och som han kan behålla. Fast detta verkar ju motivera. Men vill ändå ha mycket att kunna ge som bollen, leken med mig, godis och faktiskt verkar spåret i sig vara en belöning. Han vill liksom jobba. 
Jag måste kolla om pinnarna ska komma in helt oskadda. Då ska jag ju inte vänja Lim vid att leka med pinnarna och dessutom vill jag ju inte ha det beteendet på vittringen i tävlingslydnaden sen. Tänk om man kunde ha ett levande lexikon med sig på allt man gör, haha.
Förövrigt har mina hundar haft det lungt idag, men Lim är nöjd ett tag efter en lång runda och spår. Lugnet fortsätter, för nu ska vi mysa i soffan till ett par Johan Falkfilmer.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Stan

Mina hundar är inte så mycket inne i stan. Det är väl ungefär när man miljötränar, haha. Fast det kan vara bra att de har en viss vana och då inte behöver bli superstressade av all störning.
Lim har bara varit i stan när han var liten valp nästan. Annars har det varit skogen, fält, hos fåren, hos tränare och på hundklubbar. Vi bor precis i utkanten av stan (så bilar, cyklar, barnvagnar, springade barn, hundar, katter & folk träffar ju mina hundar) och väljer nästan alltid våra promenader ifrån stan.
Nu har vi tränat ett par gånger på stationen (har precis tagit en lång promenad & igenom stationen med Lim), att gå rundor i dess trappor som är som spiraler, gå i rusningstid när det väller in & ut med personer och en massa ljud. Och Lim är cool!! Första gången tittade han på spiraltrappan lite. Då sa jag: Lim, du får gå på det breda. Lim tittade upp och det såg ut som om han tänkte: Vad tramsig jag är, Matte låter  ju precis som vanligt. Sen traskade han på. Duktig vovve.
I unga dar tittade Cinze oxå till på spiraltrapperna, fast han har varit cool (förrutom att han är skottberörd). När vi bodde ute i Stockholms skärgård ett år, var vi inne en gång i veckan minst och åkte buss, tåg från slussen, långa rulltrapper inne på stationen och tågen nere i tunnlarna. Fullt med folk och han bara trippade på. Inte ett ljud, liksom bara matte & han på äventyr. Vi höll agilitykurs i Nacka, läste hundkurser i Sundbyberg och tränade i Kista. Massa buss & tåg, så känns det för en Skåning iallafall, som kan gå bara några kilometrar till sina hundklubbar, haha. Fast allt är en vanesak faktiskt!
Nu ligger Lim under sängen & snarkar, haha. Skönt för Cinze att få egentid med mig!


Hässleholms station

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Häftigt intro

Häftigt intro på denna hemsida, kolla här.

Sen förstod varken jag eller google översättningsverktyg vad som stod i helhet på sidan, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim

Jag är nöjd med dagens träning. Vi gick ner till Hässleholms brukshundklubb. Nu är där ju lungt, men en och en annan hund dyker ju upp. Vi har faktiskt inte tränat lydnad med så mycket störning. Vallning, då kan det ju slå ner en bomb bredvid hagen utan att Lim skulle bry sig.
När vi var själva hann vi ta spåret som legat till sig (tog han klockrent) och köra uppletande (2 av 3 gick bra, 1:an låg i fördjup snö. Sorry Lim). Det blev ingen platsliggträning.
Sen kom en välpälsad och fin Groenendael. De körde hopp över hinder, klass ll, tror jag och lite fritt följ. Då körde Lim & jag inkallning och apport. Jag kan inte träna likadant eftervartannat, måste lura honom. Typ köra baklängesmoment, han lär sig så snabbt. Som inkallningen sitter han jättefint och sen på kommando så springer han som en galning. Fast efter ett par gånger och då jag vänder mig om för att ställa upp, så ser jag att han riktigt sitter och laddar... hmm...snart kommer startskottet hehe. Knas, det är ju inte snyggt, haha!
Apporten höll han i bättre och puttade inte. Jag la ut den och han fick hämta. Höll ett fast och bra grepp. Jag ska fortsätta mitt knackande och småtränande inomhus. Det verkar vara bra på honom.
Jag tycker att Lim är en väldigt annorlunda hund. Han är sååå mycket självständigare än någon annan hund jag har arbetat med av mina. Han kan se väldigt snäll och gullig ut, men han är...jag vet inte, jag förstår nog inte riktigt. Han tycker nog inte att han har samma behov av mig som tex Cinze. Cinze liksom älskar mig, han skulle göra allt för mig (ja, nu orkar han inte), men Lim. Ja, Lim är en utmaning. Det är nog därför allting tar sån tid för oss:)
Fast idag såg jag något som glimmade till i blicken. Han fick en såndär "träningslydnadsblick" (påtiden, tycker jag). Som ungefär som när vi första gången fick in fåren i en fålla tillsammans. Då tittade han oxå sådär som "du matte, det där gjorde vi bra, du är inte så dum du". Jäkla hund, hahaha. Nu är han ju 17 månader, vi kommer väl ut på tävlingsbanorna när han är 10 år.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Känger

När man har hund går det åt en hel del skor. Man går och går och går:) På våren, sommaren & hösten tycker jag att det är OK med vandrarskor eller ordentliga gymnastikskor (walksko, löparsko). Ja, hos fåren är det nästan bäst med gummistövlar. Man vet aldrig var man trampar.
Fast vissa väderlekar kräver riktiga känger (dessa kan man ju ha mitt i sommaren oxå, ex i skogen) som nu. Halt, snö och ömsom blött, halt & lerigt. Jag har haft olika märken som några Salomon, Haglöfs och Garmont. Fast de känger som har hållt längst och suttit flest timmar på mina fötter utan att man blir trött, är mina Everest. De billigaste, haha. Dessa kostar ca 800 kr. Fast när jag tänker efter var mina Lundhags oxå väldigt uthålliga (och dyra, nu kostar de ca 2400 kr).


Här är de blöta utvändigt, men torra invändigt. Gamla & ingångna;)


Hm, faktiskt gamla favoriter när jag tänker efter. Lundhags scout. Fast de har inte
samma stötdämpning som många andra kängor idag.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hamstrat

Idag såg jag att det var billig korv på Willys. Tänkte direkt på "träningsgodis" till hundarna. Har jag bråttom någon dag slinker de nog ner i min gourmemage;) oxå. Så nu ligger det 200 stycken korvar & massa korvbröd i frysen. Coolt!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Stegräknare

På dessa siffrorna är någon av toarundorna oxå med från idag (nollställer den alltid varje dag). Jag tror att det är ca 3 km till Hässleholms brukshundklubb från mig. Jag har några kilometrar till att gå idag, ett par kvällsrundor, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Böcker

Här är några böcker jag ska läsa & repetera. Sikta mot 10:an brukar jag ta inför momenten oxå, fast det är bra med en mer helhet.


Tre av dessa böcker går att beställa här. Den första boken är om gamla hundar av Anders Hallgren.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Träning

Idag ska Lim & jag iväg och träna. Lägga ett spår & lite lydnadsmoment som inkallning i del, platsliggning i del, fotposition med lite fritt följ och kanske ett par gripande i annan miljö på apport. Inget nytt, mest variation och i annan miljö. Och vi ska gå, mäta streckan, hihi.


Packar träningsväskan, Lim är med för att jag inte ska glömma honom kanske.
Han är rolig!


Slickar lite på sin spårsele och visar sin uppskattning. Så kan han sitta och
pyssla med kopplena oxå. Eller min arm, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Nytt!

Jag har gjort lite nytt med länksida etc. Länksidan är under uppbyggnad!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim vid dörren igen, haha

Lim har bara legat vid mina föräldrars dörr hela helgen, näää. Skojade! Fast han är söt när han ligger där. Mamma tål inte hund så bra och de har alltid så välstädat. Lim är alltid smutsig efter våra promenader och får därför ligga på en "filt" i grovingången hos dem när vi är på besök. Han är faktiskt duktig på det. Som tex nu har mina föräldrar haft elektriker hos sig som har fixat massa med jordade uttag och extra sladdar i tak & väggar + nytt elskåp. Pappa visade runt i hela huset och Lim ligger tyst och snällt kvar på sin filt vid dörren. Bra Lim!
Alltså var vi förbi mina föräldrar igår oxå på en av våra promenader♥.


Lim sötnos, han fick oxå smaka av revbenskött:)
 


Revben, ris & bearnaisesås.


Kakor från då jag bakade härom veckan:)

 

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Promenad

Idag när Lim & jag var ute på promenad gick vi inom mina föräldrar. De bjöd på mat idag igen. Jag blir så bortskämd, haha.


Lim skämdes som var tvungen att ligga på rosa "My little ponnie" idag, haha. Dumma matte, hi.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Apportering

Apporteringen i tävlingslydnaden har jag alltid känt mig trygg med Cinze. Nu tävlade vi som längst upp i trean, men vi tränade elitmomenten oxå. Gamla takter sitter i, dock i väldigt stillsamma former, haha.
Idag blev apportträningen inomhus. Jag har fått gå tillbaka med apporteringen med Lim. Han började putta till apporten (detta beteendet kommer av att jag började kasta den förtidigt) i hämtet och håller apporten konstigt. Nu ska vi träna stabilitet. Från början. Han sitter framför mig. Tar apporten, håller den (jag knackar lite på den, så han håller stadigare) och försöker ta den (och denna tiden ska bli längre & längre) med ett "tack" innan han blir otålig och vill rulla den längre in i munnen. Jag satsar alltid på att få den långt in, hm.
Sen får han sitta, jag lägger apporten 2 meter bort, han plockar upp den på kommando och får godis i utbyte. Lugnt & fint! Ja, vi har lite problem med apporteringen, jag & Lim, men vi kämpar på. Han låser sig ibland, men nu när han är äldre (17 månader), så verkar han tycka att lydnaden är roligare. Jag hade ju ambitioner att komma snabbare ut på tävlingsbanorna. Fast Lim & jag tar tid på oss i allt. Jaja...


♥Cinze med träapport.


Cinze med metallapport. Duktiga "Gamle".


♥Lim med träapport. Lim ville inte sitta still:( Matte måste träna mer


♥Lim tar upp träapport med dåligt grepp:(


Här var inte matte tillräckligt snabb, nu ändrar vi grepp, hmm.


♥Sötnos, Cinze tyckte detta var kul! Sen älskar han mina köttfärsbiffar, haha.


Söta!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Morgon

Jag har kollat med stegräknaren hur lång toarundan för min gamle Cinze är. Han går ju långsamt, lägger sig lite hastigt ibland (alltså hemma i soffan) och sover mycket. Just nu är det mest gos & godis som är hans favoriter. Men lite uppletande och små lydnadspositioner går bra:). Lim & jag ska träna lite lydnad senare idag och då ska jag se om Cinze tycker det är kul med lite stillsam apportering.
Iallafall så är Cinzes toarunda ca 1 km. Så Cinze går minst 5 km varje dag, han är inte med på längre rundor längre. Fast toarundan kan ju vara i olika riktningar, men vi har en som är vanligast. Där är lite skog och grannarnas hundar går oxå där, så det verkar vara lite att lukta på:)
5 km verkar ju kanske inte mycket, alltså om man tänker för ett meningsfullt liv. Men han är ju med och det blir ju lite mys för honom. Om man tittar på en äldre människa, så kanske de bara gångtränar 150 meter om dagen.
Oh, jag bara kollar av så att jag gör rätt:)
 


Cinze sötnos!


Lim, bushunden:)


Cinze luktar mattes biffar, haha.


Lim springer av sig nattens energi, sötis!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Mina söta hundar

Cinze ligger & sover i hundsoffan. Lim försöker gosa när matte kollar kalendern:)


Trötter!


Lim: Är jag inte söt!!?

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Ätit

Jag har hunnit förbi mina föräldrar idag oxå:) Vi åt pannkakor & Lim fick kalvsylta som förrätt. Han fick även smaka lite pressylta & ja, pannkorna med, haha. Han blir så bortskämd!


Lim äter sin förrätt:)


Lim tar paus.


Älskar mammas pannkakor!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Stegräknaren

Idag gick jag ett annat håll till mina föräldrar. Lim & jag kollar närmsta vägen, haha. Någon dag ska jag nog komma ihåg att ha den på alla mina hundpromenader/aktiviteter, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Har sett en bra Irene Hussfilm igen, haha. Den krossade tanghästen.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Fika

På Lims & min runda stannade vi till hos mina föräldrar. Jag tog en fika hos dem och Lim fick sistan, haha. Han får ligga på en filt precis innanför dörren så att han inte smutsar ner. Jag har med en filt i min ryggsäck:) Han är duktig på detta. Det ser så roligt ut, innan han kanske slumrar till lite eller så, och om jag skulle gå längre in så att han knappt ser mig, så blir hans hals jättelång. Han ligger där & försöker se när jag tex snyter mig, haha. Såååå söt!


Lim ligger & tar en paus i vår promenad;)


Mamma är fin i håret, Lollo min systerdotter har klippt henne.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Stegräknaren

Idag använde jag stegräknaren på en promenad som liknade den igår, som gick förbi mina föräldrar. Denna var några hundra meter kortare, hmm.


♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Bra hundsaker

Jag har hittat lite bra hundsaker som man kanske skulle behöva. Nu när Lim har slutat att växa kan han ju få egna täcken:) Stackarn har fått låna Cinzes som är 5 cm förstora, haha.

 

Handskar, Softshellhandskar 99 kr, som är vind & vattentäta. Prisvärd midjeväska, 49 kr.
Detta från Hööks.
Dessa handskarna verkar bra när det bara är kallt regnväder. Jag brukar bli frusen om fingrarna efter flera timmar i vallhagen. Midjeväskan är ju bra till mobilen, träningsleksaken/godiset & bajspåsar under promenader.

 
Läderkoppel 1.8 m långt & 18 mm brett (149 kr), Läderhalsband Showmaster, 22 mm brett, 139 kr. Detta från Hööks. Bra pris & stabilt!


Denna overall hade varit super för mig & Lim. Han är ofta totalgrisig när vi varit ute på våra längre promenader. Det är ju OK att bli skitig hos fåren och då kan man ju duscha av honom, men flera gånger om dagen är ju lite häftigt. Så på med denna overall. Vi blir nog utskrattade:) Lims stolek kostar ca 500 kr, finns för halva priset på Hööks.


Hurtta regn, Lims storlek ca 505 kr. Verkar vara bra passform.
 

Hurtta värme, Lims storlek ca 545 kr. Verkar vara bra passform.


Obtracktäcke, Lims storlek ca1000 kr. Samma effekt som back on track, fast med superpassform så det kan vara på under träningen oxå.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Film

Jag har sett ytterligare en Irene Huss film. Den var spännande!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim

Vi passerade på mina föräldrars gata när vi var ute och promenerade. Pappa tog kort:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Promenad

Lim & jag var ute & provade stegräknaren. Nu vet jag hur den fungerar:) Nu är det bara att köra igång, hihi.


Blev bara 5 km denna provvändan.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hundfilmer

Hundfilmer som inspirerat under mina år som hundtjej:)

Filmer som inspirerat

That´ll do av Glyn Jones

Come bye! And Away! av Glyn Jones

Handling Foundation av Jenny Damm

Advanced Handling av Jenny Damm

Mentalbeskrivning hund 1 av SRI & Sbk ( SRI= Sjösten, Roland, Inki)

Mentalbeskrivning hund 2 av SRI & Sbk

Lydnad & bruks av SRI

Tävlingslydnad 1 + 2 + 3 av SRI

Allmänlydnad av SRI

Uppletande*Apportering av SRI

Målbildsträning av SRI

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Inspirerande hundlitteratur

Under åren som hundtjej har jag läst dessa böcker bla. Några ett par gånger faktiskt. Have fun:)

Litteratur som inspirerat

Fysiktäning för hund av Anna Holmgren, Marie Söderström, Stefan Rosén

Hundmassage & Stretching av Anna Holmgren & Marie Söderström Lundberg

Med sikte på 10:an av Niina & Kenneth Svartberg

Ett liv med vallhundar av H. Glyn Jones & Barbara C. Collins

Får av Erik Sjödin
Flockledare på två ben av Jeppe Stridh
Cesar och hans hundar
av Cesar Millan
Ledarskap med Cesar av Cesar Millan
Spårhunden
av Inki Sjösten
Sök av Inki Sjösten

Allmänlydnad av Inki Sjösten

Tävlingslydnad 1 av Inki Sjösten

Tävlingslydnad 2 av Inki Sjösten

Hunduppfostran och lydnadsträng av Inki Sjösten

Målbildsträning av Inki Sjösten

Hundägaren av SKK med bla Lars Fält

Lugnande signaler av Turld Rugaas

Din hund av Sven Järverud

Din hund fortsätter av Sven Järverud

Agility av Inger Jakals

Agility action av Marie Hansson

Mera Agility av Marie Hansson

Ännu mera agility av Marie Hansson

Min bästa vän av Marie Hansson

Aktivera din hund av Charlotte Swanstein

Första valpskolan av Maggie Holt & Stella Sweeting

Valpen av Mickie Gustavsson

Hunden i våra hjärtan av Anders Hallgren

Problemhund & hundproblem av Anders Hallgren

Shaping av Anders Hallgren

Se vad jag säger av Memea Molin

Klick & trick av Deborah Jones

Dominans eller ledarskap? av Barry Eaton

Stressade hundar av Martina Nagel

Förstå din hund av Lars Fält

Vargen av Jens Persson och Håkan Sand

Från valp till vuxen hund av Åsa Ahlbom

 

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Filmer

Nu har det blivit några Johan Falkfilmer som GSI, Vapenbröder & Nationaltarget. De var bra. Där är nog några till att se, haha.

   

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Helgen

Nu har det blivit långa promenader med Lim (korta med Cinze, han orkar inte alls mkt), målat lite i köket i min lägenhet, ätit gott, sett filmer.
   


Fika


Kyckling till middag ena dagen.


Potatisgratäng med skinka i & sallad till. Formen är julklappen från butiken.
 Bakade grahamsscones ena morgonen:)


Ny stegräknare.


Cinzes favoritposition hela helgen, förrutom när det luktade middag, hihi.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Brevlåda

Jag får posten in genom ett brevinkast i dörren. För Lim blev det en märklig upplevelse en natt. Han låg vid ytterdörren & sov, morgontidningen stacks in & satte sig i dörren. När jag gick upp på toa såg jag att Lim halvsatt sig upp på dörrmattan & stirrade på tidningen, haha. Undrar hur länge han suttit så, hi. Sen dess har han sprungit & dragit ut posten från dörren när den kommit dagtid. Inget bra beteende, men han är inte understimmulerad. Han tränas.
Iallafall har jag satt upp en låda på insidan som fångar upp posten. Första gången posten kom i lådan skällde han till & sprang dit. Sen har jag sagt "nej" & idag var han tyst. 3 dagar med lådan & beteendet är borta:)


Jag vet, lådan ser rolig ut. Den ska bli vitmålad oxå. Ska spackla kanterna
& sen måla. Jag har gjort den själv & satt upp den själv.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Onsdag

Vi har mycket snö för att vara i skåne, tycker jag. Rätt mysigt faktiskt, nu när man inte har häst längre. Då var det jobbigt med allt broddande, koll på underlaget över allt så det inte var för hårt, fruset vatten, känsliga vitaminer, av & på med täcken & ryttarkläder etc.
Förutom allt pyssel med hundarna, har gått några långa rundor etc så har det bakats idag.
 


En osminkad variant av mig, Veronika, haha:) Kolla mössan, fick den av Syrran idag.
Tack Pyrris!! Går att köpa på kontoret hon sitter på vid Däckiallt i Hässleholm.
Hon har även superfina hundburar till bilen etc.

 
Lunchar hos mina föräldrar i samband med baket. Köttfärsbiffar,
min favorit hos mamma & pappa;)


Bakade vetebullar till semlorna.


Försökte mig på vaniljfyllda sockarbullar. Hmm! Blev goda, men de
 fick en konstig form, haha. Fixar det bättre nästa gång.

 
Chokladbollar och Moccarutor.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Höftledsröntgen

Jag har alltid hört att man ska rtg vid 1-1 1/2 års ålder. Nu är Lim 16 månader (snart 17 månader), så jag måste sätta fart. Nu läste jag på Svak`s hemsida Avelsrådet rekommenderar (på inrådan av Lars Audell) att man väntar med att röntga till efter 18 månaders ålder. Detta för att undvika onödig omröntgen pga dåligt utvecklad muskulatur. Då blir det lagom i feb. eller Mars. Great! Då vet man det! Så bra som möjligt ju!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Snö, snö, snö

Mina hundar tycker att det är roligt med snö. Lim busar, luktar, sprätter & rullar rundor. Cinze kör ner nosen, luktar & blir alldels snöig.


Cinze har fått mustach.


Lim springer & kollar läget.


Hundagiset går längre bort. Lim lyssnar efter mig (hjälp de är många),
tyngden lite bak (är de på väg hit?!?), mjuka mungipor (kanske
något bra iallafall) & svansen lite högt (bäst att visa att jag är lite häftig).


Mattes grabbar!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hundarna

Lim

Ras:
Border collie
 
57 cm (manke till svans)
60 cm hög
23 kg (nääää, usch, muskler nja-både-och. Dumma matte!
           Snäll att väga, sitter själv på min lilla våg)

Cinze

Ras:
Tervuren Belgisk vallhund

60 cm (manke till svans)
64 cm hög
22 kg (slimmad, men sitter ej själv på vågen så jag måste lyfta honom
           & väga oss. Det gick:)
  

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Godis

Mitt favoritgodis just nu, hahahihi!


♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Filmer

Har sett tre bra filmer med Irene Huss. Häftigt! Tror att hon har gjort sex stycken, men sju böcker är skrivna. Såg nu Guldkalven, Glas djävulen, Eldsdansen. Filmer som Tatuerad Torso, Den krossade tanghästen och Nattrond ska oxå ses, hihi.

 

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Helgen

Jag har varit förkyld, men är bättre. Så nu är det träning som gäller. Det är spinning & pump, sen är det ju turer med hundarna (skulle verkligen vilja ha en stegräknare) och en del cykling (min trippmätare måste på cykeln).
Mysig helg med go mat och film. 
 


Planka, jättegott! Hemmagjord potatismos, stekta champinjoner, bearn.sås,
fläskfilé & tomat. Jag la såsen lite fel, köttet kom under såsen!! Antingen
får såsen ju vara i en liten skål eller vid ena sidan på plankan. Skulle nog haft någon
grön grönsak oxå:)
 

Gottebord till filmtittandet.


Frukost.


Fikade med våfflor, gjorde smeten själv.


En kycklingrätt som är jättegod. Filé med cremfraiche-persilja-senap-skinka-ostSÅS. Ris & sallad till.
Måndagens lunch. Ugnspannkaka med skinka & lök. Sallad till.


Lim tuggar ben och ska absolut trängas med Cinze i hundsoffan i sovrummet. Knäppis!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Såå förkyld

Jag har svårt att andas när jag ligger ner. Jag är såååå förkyld. Helt kass. Jobbigt!

Jag har börjat fundera rätt mycket kring Cinze så att jag gör rätt mot honom. Jag vill ju ha honom kvar hos mig så länge det går. Jag har funderat på om jag är hemsk som har en hund som lunkar sakta efter mig vissa delar av våra promenader.

Jag känner mig så ensam i mina beslut kring detta, för jag är ju ensam om honom.

Jag fasar för dagen då det är dax för det gjorde sååå fysikiskt ont i mitt hjärta när jag var tvungen att ta bort Bim. Hur kommer det då att kännas när jag tar bort Cinze, min allra bästa kompis någonsin.

Jag har faktiskt googlat lite på nätet hur man kan tänka. Veterinärer som har skrivit hur man bör tänka rent medicinskt och utifrån djurskyddslagen. Och det känns bra för mig. Då har jag något att följa och de är även etiskt riktiga.

Mitt beslut att han ska vara hos mig tills han har ont och att det i så fall inte går att göra något åt känns nu bra. Att hjälpa honom med småsaker som förhöjda matskålar, långsammare promenader, klippa klor oftare och att inget hastigt överraskar. Allt sånt har jag redan tänkt på.

Jag har skrivit upp att jag ska kolla med fler veterinärer. För min som jag tycker är super kanske inte finns tillgänglig när det är dax. Sen ska jag inte spara askan. Mina minnen finns inom mig. Alla foton ska ner och alla saker ska undan. Sen får jag ta fram något när det känns bättre igen. Om något år. Jag minns att jag inte orkade titta på Bims foto på hur länge som helst.

Sen har jag tänkt på hur man ska lösa det om någon från min familj vill ta farväl. Tänker på mina föräldrar. Kanske kan säga till lite i förväg så de hinner med en sista fika med honom, eller något.

Hoppas att han lever länge till! Min lilla älskling! Nu vet jag iallafall hur jag ska tänka och att det är rätt för oss.

Detta är en tuff del av livet, sorgen.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Hundarna

Hundarna i mörka skogen. Cinze står hos snörvliga & förkylda mig och väntar medans Lim kollar av skogen. Lim är ju pigg, ung & pigg. Idag tycker han att vi är gamla och tråkiga:)


Cinze ser lite trött ut i blicken.


Cinze tänker stå kvar hos matte medans Lim är på väg;)


Lim: Dadadada, skoooogen, here I come.


Lim: Måste kolla noga.


Lim: Vilket håll ska jag!?

 
Springa som en galning & stanna för att lukta igen.


Nu har Cinze tröttnat, ups. Dags att gå.


Lim:
Ok då, tråkmånsar!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Ljus i hallen

Jag vill kunna ha lite mjukare belysning i hallen än när taklampan är igång. Nu har jag batterivärmeljus till dimmiga ljusglas i hyllan och satt en liten lampa underifrån från Lightart för att belysa en glaskonst från Nyaglasshopen. Mysigt! Lightart lampan står på en tavelhylla som har blivit kortad och den ska dessutom få samma färg som väggen, ljusgrå:)


Tavelhylla med Lightart & glasfåglar (hyllan ska bli grå).


Hallhylla med batterivärmeljus:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Plegg

Igår tänkte jag att det behövs nog inget plegg. Vi var ju ute på landet. Lim är cool som alltid, men Cinze började faktiskt att skaka och var spänd. Han är ju så gammal (12 år) så jag funderade på vilket som var värst, stress eller plegg. Hm, dosen är 1-2 tabletter på 10 kg. Nu gav jag en tablett till hans 25 kg. Efter en liten stund låg han fridfullt och vilade. Han har varit dåsig i dag oxå, men ätit och druckit bra. Gått promenader etc. Förra året var han ju konstig i 32 timmar efter, fast då tog jag högre dos. Detta löste sig ju bra.
Usch, jag vill att han lever länge. Än har han det bra. Måste ju tänka på honom. Fast han orkar ju inte lika mycket längre. Han får inte springa i backar mer, bara plant. Sover mycket. Han vill mer gosa än busa och promenaderna är ju inger powerwalk precis. Vi tar det i hans takt. Det är ju oxå mysigt. Lim kan ju springa som en galning ändå, Cinze går mest och tittar på mig, haha.
Jag tror att en del väldigt aktiva hundmänniskor hade låtit honom somna in nu, har hört detta samtalsämne innan och läser ju på bloggar. Jag försöker bilda mig en egen uppfattning. När är det för min skull han finns och när är det för hans egen del.
Nu är han mer gammalstel och har dålig balans, är trött. När jag märker att han reser och lägger sig illa för att det gör ont, då är det dax. För hans skull. Hoppas att han klarar sig lite till, försöker pussa mycket på honom så han känner sig glad:) Tramsiga Veronika:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim

Nu är Lim 16 månader och två veckor. Det är ju på tiden att jag höftledsrtg. Nu är det ju ingen fara, vi har inte vallat på två månader. Mest kört lydnad, spår och uppletande. Det sliter ju inte på samma sätt. Fast jag får en känsla av att jag vill kolla snart ändå. Jag har upptäckt att Lim grejar med höger bak. Han slickar, naggar och lyfter runt med det benet på lustiga krummelurer just vid höger bak skenben/vadben. Han har ju trams för sig om man sitter och studerar honom. Massa miner & strunt, gulligt. Fast jag vet ju att han är en super tålig hund, säger inte mycket om smärta alls faktiskt. Så när jag gör höfledsrtg ska jag be om en bild längre ned oxå på höger bak vid skenbenet eller vadbenet. Jag tänker på i mitten av juli kom han ju ut på tre ben från skogen när han vallade. Han kanske fastnade i något i skogen, jag vet inte. Jag såg fåren, men inte honom. Han såg ju ut att bli bra sen, ingen hälta, värme eller svullnad. Men nu har jag kunnat urskilja det här fixandet med höger bak. Usch, när jag upptäckte något på Bim aug -08 slutade det ju inte roligt. Fast sån otur kan jag inte ha ju. Lim är min lilla älskade mysprick som är stört go att träna & hitta på aktiviteter med:)

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Blogg Topplista
Bloggportal länksamling
BlogRankers.com
RSS 2.0