Kollar av innan fråndrivning

Nu håller jag på att kolla så att vi ligger rätt i träningen via "Ett liv med vallhundar". Jag har märkt att många inte tränar som Glynn Jones. Han tycker inte om att träna mot fåren i hörna och förmycket i lina. Så jag försöker bedömma så gott jag kan. Man lär sig ju hela tiden. Jag får faktiskt många "AHA"-upplevelser nu när jag läser boken för hundrafemtioelftegången. Fast nu förstår jag mer, har ju kommit längre i vallningen, även om jag knappt har kommit igång.

Jag måste komma ihåg att säga; kom nu, nu räcker det! när vi går av från fåren. Jag måste fortfarande ha en tumme i ögat så att han inte börjar valla igen. Fast det går bättre och bättre. Sen har jag oxå gjort fel i min träning, att han går in i flocken när jag gör fel. En stressfaktor som har uppstått av felträning. Dessa två saker går nu bättre när jag är säkrare och har lugnare får. Jag kan ändå se att springigare får har lärt honom att vara väldigt observant på alla smårörelser och den nervösate/ledaretackan i flocken. Ska ju variera får sen och spara springigare lamm. Nu är jag evigt tacksam till Peter och Jeanette att vi kunde ordna det så här. På torsdag får de nya lamm som jag kör dit.

Nu kollar jag av balans i en åtta, ligg i obalans=där jag vill, höger och vänster i cirkel med tvärsvängar, sakta rakt fram och rätt avstånd när han ska i balans (hämta). Måste träna mina visslor om jag sen ska kunna lägga på dem, haha.

Kanske det sen blir fråndrivning snart då. Ska bara vara super på att alla kommandon sitter. Ja, allt tar sin tid.

Jag har ju mina hundar som hundar och sen är det ju mina polare oxå. Jag är kanske lite pinsam om är så förtjust i mina hundar. Nu läste jag i "Ett liv med vallhundar", en författare som verkar ha stora framgångar och mycket kunnande. Han skriver: Bry dig inte så mycket om människor som säger att det inte spelar någon roll hur en vallhund ser ut, bara den arbetar - ännu så länge har det inte dykt upp någon riktigt framstående hund som inte sett bra ut."  Haha, spännande! Jag vill oxå att man avlar på mentalt bra hundar med super vallinstinkter. En hund som trivs att jobba med sin förare oxå. Jag är lite patetisk som älskar mina hundar och kan tycka att de ser gulliga ut, men jag tycker att jag kan unna mig det eftersom jag ser till att de får känna att de är hundar ex utöva sina intressen och ha hundfrihet etc.

Jag tycker att det är så avkopplande att åka till fåren och pyssla om dem. På väg hem från jobbet kan jag ibland bara sätta mig en liten stund hos dem och kolla/lyssna så att de mår bra. Man observerar mycket då. Nu har de fått Flytix igen, ska fyllas på med 2-3 veckors mellanrum. Sen klippte jag ner halva hagen igår, det tog 4 timmar haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Vallning med Lim

Vi kämpar på i värmen. Tycker att det går bättre och bättre!


Lim, tjusig vallkung!


Ok, jag ska hålla mig i skinnet!


Se matte, jag kryper riktigt lågt och försiktigt!


Jaja, jag vet att du har ögon i nacken matte.


Här svänger det, johå vad jag får springa.


Hålla avstånd, jaja.


Fårens favvohörna, jo Lim han har koll, duktig vovve. Stolt matte!


Ok, ska vi svänga så vi får en rak linje på diagonalen. Hänger du med!


Bäst att kolla så länge jag får för matte.


Nu är Lim fin och avspänd på en rak linje över diagonalen!


Avspänt hämt på 20 meter, vi har inte kommit så långt!


Bäst att jag håller ut så ja inte stressar fåren.


Nu är vi varma och trötta.


Oh fåren, jag kommer att sakna er! Kommer imorgon igen, haha.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
BöckerFick smak för Karin Wahlberg. Bra bok!


Tröstaren var riktigt bra!!!!


Denna var bra på slutet!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Kom att tänka på; Greven föll, haha!

Kom att tänka på en träning när Greven föll, hahahaha. Lite komiskt! Jag blev så rädd att min tränare skulle skada sig, hahaha.

Vi var i 25:an. Jag gick runt och balanserade. Skickade höööger och det närmade sig en hörna och utgången, så Lim sprang som tusan. Där stod Greven, Lim hade bara ögonen på fåren. Allt gick så fort, rätt som det var försvann Greven ner bakom fåren, haha. Sen såg jag att det såg ut som en raklång armhävning från stående. Lim var under och Greven, skickligt nog i denna hastiga situation, tog i som värsta armhävningen. Ingen kom till skada.

Jag skämdes, min hund och jag är lite busiga ibland, men gulliga Grevinnan sa; han får ju se var hunden är. HIHIHI!

De är bara bäst, haha!

Alltså, se upp när jag och Lim kommer!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Vallning

Det är så kul att valla! Det känns som om Lim och jag utvecklas lite, då och då. Vissa stunder under dagarna känns det som ett steg bak, men sen kan det ordna sig lite senare.

Nu missade jag Peters senaste tisdag. Jag har gått helt över till att arbeta inom vården igen och på min arbetsplats kan det bli en del kvällar i månaden. Denna veckan tävlar Peter och Jeanette flera dagar på rad, så då blev det ingen träning (vilket kan vara skönt för dem). Kommande tisdag jobbar jag oxå kväll, men sen måste det tränas med tränare, hahaha.

Om vallträningen. Gräset i 25:an är kanske för högt. Lim blir snabbare trött. Tråkigt! Samtidigt blir han inte lika intensiv, tror att han kanske kisar för att inte få gräs i ögonen. Nu skojade jag.
Första gången jag körde i denna hagen och på dessa fåren här hemmavid (har ju tränat på dem hos Peter & Jeanette), så tyckte Lim att situationen var annorlunda. Jag kände mig trygg, tänkte att det är de där gulliga fåren. Lim gick först rakt på när jag skickade honom ett högerhämt på 20 meter. Dumt av mig, han såg spänd ut, men han löd jättebra på mitt ligg och ett litet kall i riktning ifrån fåren och sen ett nytt hööööööger. Ibland låser sig blicken och han blir såååååå taggad, hm. Sen har träningarna gått ut på massor av balans i kluriga svängar och jag har gått igenom fåren och han byter sida. Vi tränar på raka linjer på diagonalen. När han kommer för tajt på rakan blir han laddad (ska nog snart ut i stora hagen), så när jag tycker att det räcker ändrar jag riktning och han flankerar (tror jag att det heter). Alltså vi har inte kommit så långt, men jag är jätteglad. Han är ju bara 10 månader och 10 dagar.
Något som jag misslyckats med redan är att han vill valla mer när jag ska lämna fåren. I denna hagen går det bra, för han är så trött när vi går ut och han är inte lika spänd. Jag tror att jag smittar av min rädsla för Greven när jag tränar i Särsvik, så Lim blir spänd, hahahaha. Skojade, men mycket ligger ju hos mig. Jag lär väl mig, vill ju bli duktig!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Tassar alltså!

Lim har varit i farten igen! Har tränat på fåren ju. Aaaaaaaaaskul! Jo, den ända gången jag kan komma på att Lim skulle kunna skada tassen är i samband med träning förnära staketet. Hans ligg liksom sladdade in i staketet. Vänster fram trampdyna har skurits upp lite uppe i pälsfästet. Tur är att hanS dynor läker snAbbt. Oftast visar han ingen hälta (tänker på alla hans blåsor o dyl i tramdynorna), så det gäller att syna sin hund tusen gånger om dagen, haha.
JAG ÄLSKAR MINA HUNDAR, DE ÄR HELT UNDERBARA!!!!!!

GLAD MIDSOMMARHELG ALLA!!!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lite bilder på fåren

De är såååå fina!!!♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Får & vallning

I veckan tog jag hem 8 st av Peter och Jeanettes får i samband med min veckoträning hos Peter (alltid lika roligt att träna där, så duktiga och trevliga). Fåren är ca 1 1/2 år och välinvallade. Det är min svåger och min systers får, men jag ska sköta och valla dem. 1 bagge och 7 tackor. Såååååå söta. Ser ut som vita små finullsfår, men de är någon blandning och baggen ser ut som suffolkrasblandning fast inte så stor och köttig. De är välinvallade och bra nu i början till mig och Lim, sen kan man ju spara några snabba lamm att träna på, haha.

De är otroligt söta!!! Jag har börjat vänja dem vid pellets utöver saltsten, mineraler i balja, gräs, skog och vatten. De är snälla och tacksamma.

De har även fått en dos Flytix på manken mot mygg, fästingar, löss etc.

Idag har jag även pumpat ut kanske 80 ml (pumpen ser ut ungefär i storlek med 20 ml sprutorna på jobbet, haha) mjölk från en tackas spenar, för det såg lite spänt ut nu när hon blivit avskild från sina lamm. Hon har ingen feber och mjölken ser fin ut. Vi köpte amningspump på apoteket. Gjorde detta i förebyggande mot juverinflammation. Hon stod snällt, fast jag hade henne i halsremm och grimskaft, annars hade hon kanske gått sin väg.

I helgen ska vi bygga en 25:a som jag kan träna i och även stängsla ytterligare en hage som vi kan stoppa in baggen i, dela av honom från tackorna. Han får komma till i november.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Ny leksak

Nya leksaker. Alltid kul, haha.♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Biblioteksmässa

Har nu fått hem programmen till biblioteksmässan. Intressant, mycket att välja mellan.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Målarfärg

Jag ska måla om till mig och hundarna. Vi ska ha klssiskt grått och vitt över allt.

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Läsning

Jag har lite ny läsning på gång. Troligen är väl att jag somnar med boken i pannan. Är trött när jag lägger mig, haha.

Träna hemma skriven av Luey Windham-Read
Tröstaren skriven av Karin Wahlberg
En förtjusande man skriven av Marian Keyes♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Vallning

Igår var Lim & jag hos Peter & Jeanette och vallade. Sååå roligt! Först var vi i 25:an och balanserade. Lim var lite laddad först, sen lugnade han sig och spände av. Peter kände oxå på honom och Lim gick superfint med honom, Peter är jätteduktig på att placera sig rätt liksom. Jag ska bli bättre på att möta upp och inte kontrollera honom så mycket utan låta det flyta mer. Vi körde lite sakta istället för att lägga honom och lät honom trava på i svängarna. Det gäller att kunna backa, haha. Jag blev helt svettig, hahahaha. 
Sen gick jag och Lim i stora hagen med ca 25 får (minns inte riktigt) och föste i lina. Lim riktigt vallade. Vi gick fram och tillbaka, hämtade fint upp dem vid varje kortsida. Sen tillbaka i 25:an, då provade vi att fösa utan lina några meter i taget en puttestund, sen balanserade vi igen. Vi tränade hörnor, att jag tog något steg in, så att han fick plats att komma i rundare balans. Jeanette kom oxå ut och vallade i stora hagen och hade god fika med. Man känner sig så ompysslad, haha.
När vi slutade skulle Lim och jag flytta fåren från lilla hagen till den större. Det gick inte alls bra. Sorry Peter och fåren. Jag blev lite stressad och Lim reagerar direkt på det. När vi kom till grinden var fåren överallt. Jaja, kanske en annan gång.
Peter tog även ut sina egna hundar så att man fick se lite bra vallning. Jag har ju sett Glenn, han är super fin, så närvarande. Tess, kryllhunden är så mjuk och fin, trevlig. Sen tyckte jag att Moss hade låg och fin stil och så lydig i finliret. Love verkar super, så otroligt pigg och fin (söt med, men får man säga så om vallhundar, haha). Queen verkar vara en arbetshjältinna, så hon jobbar. Coolt att se! Kullbrödrarna som är 8 mån har jag inte sett så mkt och inte alla de andra (verkar vara massor av hundar).
Det är ett glatt gäng som är och tränar hos Peter och Jeanette, tack för igår!!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Lim och syrrans Chabo

Lim lekte med syrrans hundar och sen måste man ta ett svalkande dopp.


Blöt Lim efter bad!


Lim och Chobo på språng!


Lim i simmartagen!


Chabo väntar, vill inte bli blöt.


Hallå Lim, snart kan jag inte rädda dig om du inte orkar, haha, jo hi!


Delar av fårbetet som håller på att ordnads för kommande får!

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Stängslat i helgen

Ny hage till fåren hos min syster och svåger.


Lim vid grinden


Min svåger och hans leksak


Lim svalkar sig och han älskar att simma


Fram och tillbaka

♥Kram kram Veronika♥

"kämpa på & var rädda om varandra"
Blogg listad på Bloggtoppen.se

Blogg Topplista
Bloggportal länksamling
BlogRankers.com
RSS 2.0